Home >> Nieuws


Nieuws


Prachtige demodagen klaverklimaat


Grote belangstelling op de demodagen Klaverklimaat: meer dan 130 bezoekers die met eigen ogen de eerste resultaten van grasklaver voor maaiweides kwamen bekijken. En zij waren onder de indruk: de grasklaver stond er mooi bij en had in de eerste snede al een gelijke of hogere opbrengst per hectare met soms veel meer ruw eiwit gehaald dan gras.Onder een soms felle zon waren er veel vragen over wat er allemaal mis zou kunnen gaan met grasklaver. De boodschap was echter helder: grasklaver is het een eenvoudige teelt met weinig risico’s: houd u aan een paar vuistregels bij de inzaai en eerste bemesting (zie “teeltinstructies”), maai met een kneuzer vooral snedes tussen de 2,5 en 4 ton ds per ha, voorkom te droge kuilen, en je hebt zelfs minder risico dan met puur gras.

De resultaten van de eerste snede waren vrijwel volgens verwachting: bij grasopbrengsten van 3,2 tot 4,3 ton ds per hectare produceerden de verschillende grasklavermengsels tot 0,5 ton ds extra. Met ruw eiwitgehaltes die vergelijkbaar tot meer dan 50 gr per kg ds hoger waren dan bij het gras. En dat terwijl de grasklaver alleen maar 30m3 drijfmest had gehad terwijl het gras ook nog 54kg N uit kunstmest had gekregen.

De demodagen in Etten-Leur en Harfsen waren de eerste demodagen van het project Klaverklimaat. Nieuwe demodagen zijn er weer in 2014, maar wilt u eerder op de hoogte blijven van de resultaten, houd u dan het nieuws op www.klaverklimaat.nl in de gaten.

Datum: 20-06-2013