Home >> Nieuws


Nieuws


Grasklaver: hogere opbrengsten en minder kunstmest


Goedbezochte demodagen in Harfsen en Etten-Leur. Veehouders wilden de voordelen van grasklaver boven puur gras met eigen ogen zien.

De demodagen gras-rode klaver in Harfsen en Etten-Leur op 3 en 5 juni zijn goed bezocht. De veehouders waren vooral onder de indruk van de hoge opbrengsten van gras-rodeklavermengsels, drie jaar lang op een rij. Bij het project KlaverKlimaat blijkt het mes aan meerdere kanten te snijden: de gras-rodeklavermengsels zorgen voor hogere gewasopbrengst en minder input aan kunstmest. Bovendien werken veehouders op deze manier aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering door vastlegging van CO2.Drie succesvolle jaren met gras-rodeklaver

Ondanks de grote verschillen in weersomstandigheden is ook in het derde productiejaar de grasklaver voor maaiweides superieur aan puur gras. In de eerste snede dit jaar was de opbrengst praktisch 1 ton ds per ha hoger dan de opbrengst van puur gras (dat bovendien nog kunstmest had gekregen). Ook het eiwitgehalte was weer aanzienlijk hoger. Daarmee heeft de veehouder alleen al met de 1e snede weer 350 kilo soja per hectare bespaard – een prettige bijkomstigheid, nu de wereldprijzen voor soja sterk stijgen. En, zoals de bezoekers van de demodagen konden zien, ook de 2e snede van 2014 stond er prima voor.


 

Voordelen van gras-klaver onder de grond uitgelegd

Voordelen van gras-klaver onder de grond uitgelegd

Gekruist raaigras biedt te weinig eiwit

De mengsels met gekruist raaigras, vooral op de klei, blijven in dit derde productiejaar wel achter. Door de zeer hoge opbrengsten in eerdere jaren is het klaveraandeel in deze mengsels nu nog slechts 15 à 20%. Daardoor zijn de eiwitgehaltes lager zijn dan die van puur gras. "Voor veehouders die zeker willen zijn van voldoende hoge eiwitgehaltes en eiwitproductie zonder kunstmest kan dit een reden zijn om voor een veiliger mengsel te kiezen met meer Engels raaigras, Rietzwenkgras of Festulolium", meldt Jan de Wit, projectleider KlaverKlimaat, verbonden aan het Louis Bolk Instituut.

Resultaten van demo en monitoring

Opbrengsten van de eerste snede van 2014 zijn veelbelovend (zie tabel). Resultaten van de driejarige demo's zijn beschikbaar via www.klaverklimaat.nl en worden eind 2014 gebundeld in een brochure. Op de site krijgen bezoekers een overzicht van de voor- en nadelen van gras-rodeklaver mengsels gepresenteerd, naast teeltinstructies, tips en bedrijfseconomische doorrekeningen. Voor meer info: Jan de Wit, onderzoeker Duurzame Veehouderij en Markt & Economie, j.dewit@louisbolk.nl. Voor een overzicht van eerdere berekeningen uit dit demoproject: http://www.klaverklimaat.nl/resultaten-demovelden.

Neem voor meer informatie contact met Lidwien Daniels, tel. 06-10.33.51.78.

Datum: 06-06-2014