Home >> Ervaringen >> Henry Smeitink


Henry Smeitink


Melkveehouder in Zelhelm (Gelderland)

“We hebben  100 melkkoeien, en 47 ha eigen land. 9 ha is mais, andere jaren teel ik mais en de rest is gras-klaver. Ik ben 12 jaar geleden begonnen met de teelt van witte klaver, en had er wel schik van. Sinds zes jaar teel ik rood en wit door elkaar, en sinds twee jaar 100% rood. De grote voordelen die ik zie zijn N-binding, minder last van droogte, geen roest meer in het gras en geen, of minder kunstmest.

De aanleiding voor mij om er mee te beginnen? Je hoort en ziet wel eens wat, en ik wilde het zelf proberen. De N-binding is mooi meegenomen want de bemesting loopt terug. Het was een positieve ervaring. De effecten van droogte kun je uitstellen, er is altijd N voor de plant.

De kunst is om de klaver er goed in te houden. Op het kopeinde ben ik hem als eerste kwijt. Hoeveel klaver ik meezaai varieert per jaar, tussen de  5 en 8 kg/ha. Er zijn vlekken in het land waar klaver eruit is, bijvoorbeeld op het kopeinde, en gras kan daar niet meekomen. Op het kopeinde strooi ik kunstmest.

Rode klaver houd je er maximaal vijf jaar in. Ik heb de witte klaver eruit gelaten. Rode klaver is makkelijker te beheren, en rode klaver bindt meer N. Witte klaver verdringt het gras eerder. Witte klaver sluit de zode meer af en verdringt het gras meer dan rode klaver. Er staat een flinke portie rode klaver – het lijkt allemaal klaver. Rode klaver heeft meer stengel dan witte. We voeren dit jaar ook een vers stuk waarin de klaver heel grof is, maar de koeien eten het toch goed op.

Op droogtegevoelige percelen zaai ik alleen rietzwenk met rode klaver. Heeft rietzwenkgras een lagere voederwaarde? De eerste twee snedes vielen hard tegen, er stond veel onkruid in. Na de tweede snede was het onkruid weg, en had het gras zich beter ontwikkeld. Er stond wel een wat hollere zode. Het werd eind oktober 2013 ingezaaid, na de late mais. De opbrengst was 1+2+3+2,25+1,5= krap 10 ton ds voor vijf snedes. De eerste snede was zo licht omdat ik wilde maaien tegen onkruid.  

In 2013 bracht gras-klaver op maaipercelen 12,5 ton ds op, dit jaar weet ik het nog niet. Puur gras hebben we in principe niet, we streven naar 100% klaver. We hebben te weinig beweidingsareaal dicht bij huis, en gebruiken gras-klaver ook als zomerstalvoedering. 

De opbrengst schat ik in op het oog, en op basis van de bex. Daarin wordt teruggerekend wat er in de kuil zit en wat we gemaaid hebben. Er zijn percelen die het beter doen en percelen die het slechter doen.

Eén van de voordelen is dat de grasproductie met de rest mee kan, ondanks dat we op hele lichte zandgrond zitten, door voldoende N-aanbod. We kunnen zo voldoende voer verbouwen. Beregenen is hier nodig, anders haal je de productie niet.

Een mengsel van gras en rode klaver geeft een dichtere zode dan alleen gras. Als de groei er goed in zit, heb je iets minder last van onkruid, maar dat komt op een gegeven moment toch wel. Paardenbloemen bijvoorbeeld. Maar gras-klaver heeft meer kracht dan gras om paardenbloemen te onderdrukken.

Over onkruid en spuiten doen verschillende verhalen de ronde. Wel of niet spuiten? Als je spuit loopt je het risico dat de klaver verdwijnt, en de opbrengst hard terugloopt doordat het gras niet meer groeit. In het verleden heb ik ook gespoten en klaver doorgezaaid begin maart, die kwam toen na de derde snede. Meezaaien gaat goed, maar bij doorzaaien kan klaver soms niet tegen het gras op.

Ik zou het aanbevelen aan anderen. Maar het breekt nog niet erg door. Eén van mijn buren heeft het eruit laten spuiten. Misschien komt dat door het gevoel: ‘je wilt gras verbouwen maar geen onkruid.’ Gras-klaver geeft een ander aangezicht.

Aan collega’s die met rode klaver willen beginnen zou ik adviseren één perceel te proberen, het verschil met gras wordt vanzelf duidelijk."